Selecteer een pagina

Waarheid voorbij woorden.

‘Ik geloof er niet in, Pat’, zucht ze.

‘Intuïtie. Er wordt zoveel over verteld. Het lijken wel wonderverhalen. Alsof plots alles mogelijk wordt. Ik vind het maar niks. Intuïtie verkoopt. Zo simpel is het. Geloof me, het heeft me al heel wat gekost.’

Ze knijpt haar lippen strak samen. Haar donkere ogen kijken me uitdagend aan.

Ik zwijg en omarm haar blik.

Praten om te praten kan ego strelen. Daar schiet geen mens iets mee op.

Al die troep van kwaadheid en teleurstelling, het moet er uit.

In een volle kop kun je geen verse thee schenken.

‘Je weet dat ik gelijk heb, Pat’.

‘Het gaat niet enkel om gelijk hebben, Susan. Belangrijk in alles is dat jij voelt wat werkelijk bij je past. En of je daar klaar voor bent.’

‘En of ik het zelf wil!’ Haar hand raakt de tafel hard. Het beeld op het scherm danst…

‘Jij bepaalt wat je nodig hebt, Susan. Volg jouw gevoel en doe wat goed voelt voor jou. Wie wat ook beweert, geen enkel ander mens kan dat voor jou.’

Het leven leert ons. Wij bepalen hoe.

Innerlijke groei is de reis van wie je denkt te zijn naar wie je werkelijk bent
Innerlijke groei is de reis van wie je denkt te zijn naar wie je werkelijk bent.
Susan is niet alleen. Veel mensen zoeken. Ze zoeken omdat ze zich als mens onbegrepen voelen. Ze zoeken op het risico af als vreemd of zweverig te worden bestempeld. Ze zoeken onophoudelijk naar zingeving, naar geluk, naar mogelijkheden méér van hun leven te maken. Niet verwonderlijk dat je dan vroeg of laat ook met intuïtie in aanraking komt…

En toch, intuïtie is niets nieuws, niets bijzonders op zich. Je wordt er mee geboren.

Intuïtie is simpelweg deel van jouw mens-zijn.

Heel wat problemen ontstaan door onze manier van leven waarin denken domineert. We groeien op in een denkcultuur, een maatschappij die denken verheerlijkt en ‘voelen’ op z’n best stiefmoederlijk behandelt. Voelen, aanvoelen en doorvoelen worden weggedrukt, nauwelijks getoond laat staan geloofd. Doe je dat toch, dan ben je al snel een watje, op z’n best een lief maar wazig persoon. Ben je hooggevoelig? Dan zul je dit zéker herkennen.

Als mens raak je zo het evenwicht kwijt tussen denken en voelen, tussen hoofd en hart. Die leegte voel je. Ook onbewust.

Het is meer dan ooit de trend om aan jezelf te werken. Ik hou niet zo van die uitdrukking. Het klinkt alsof je als mens niet volledig ‘af’ bent, niet goed genoeg, niet klaar voor deze wereld. Ook dit is een verschijnsel vanuit de denkcultuur. In werkelijkheid bén je compleet. Alles wat je nodig hebt, vind je binnen jezelf. Het is bereikbaar voor ieder van ons. Waarom dan loopt het zo vaak mis, knaagt die leegte, blijf je zoeken, hapert intuïtie?

{

Ben je hooggevoelig?

Dan zul je dit zéker herkennen.

De weg naar binnen loopt via het hart, een weg van voelen en doorvoelen.

Wil je bewust groeien als mens, dan heb je een royale keuze aan interessante methodes en technieken. Maar ook hier loert de invloed van onze denkcultuur. Zowat elke aanpak vertrekt vanuit een mentaal kader. Dat geldt eveneens voor een alternatieve, spirituele of hoe-je-het-noemen-wilt aanpak. Zelfs voor het ontwikkelen en werken met intuïtie, kom je uit bij een westerse vorm, een intuïtie die heel sterk tegen het denken aanleunt.

Daar is op zich niets mis mee. Elke stap is een stap.

{

Een ongewenste gedachte,
een plotse emotie…

Belangrijk is dat je weet dat het zelden om een stabiele vorm van intuïtie gaat. Een ongewenste gedachte, een plotse emotie, een baaldag, oplossing zoeken vanuit verwarrende problematiek of met een deadline die weegt… veel is er niet nodig om deze vorm van intuïtie te beïnvloeden, te destabiliseren en eigenlijk niet echt betrouwbaar te maken. Zeker op die momenten dat je haar werkelijk nodig hebt.

Zolang hoofd en hart, denken en voelen niet in balans zijn, sta je ver van je pure en stabiele intuïtie.

Ken je de uitdrukking dat een Belg met een baksteen in zijn maag wordt geboren? De drang een eigen huis te bezitten, liefst eentje dat hij zelf heeft gebouwd. Prima. Niets is mooier dan je dromen tot werkelijkheid te maken. Een eigen huis! Stel je voor… Modern of misschien liever rustiek? Welke bakstenen kies je? De dakpannen zoek je natuurlijk passend bij het geheel. En dan de indeling. Weet je al hoeveel slaapkamers? Misschien ook een veranda voor ‘buitenmomenten’ in de winter? Vergeet de tegels niet af te stemmen! En de afwerking van binnendeuren…

Ik heb vroeger honderden huizen helpen bouwen. Sleutel op de deur. Afwerking tot in het kleinste detail. Honderden klanten met evenveel dromen. Ook tot in het kleinste detail.

Nauwelijks iemand stond stil bij de basis van zijn toekomstig huis: de fundering.

Fundering?

Inderdaad. Die constructie van staal en beton die elk gebouw draagt, hoe klein of hoe groot dan ook. Onzichtbaar. Maar sterk. Aangepast aan je huis maar ook aan de bodem waarop jij je huis bouwt. Een constructie die soms meer kost dan je zou willen. Want die rustieke dakpannetjes zijn zoveel leuker. En je droomt van een open haard en bloembakken vol kleur die je ramen sieren.

Als je fundering zwak is, zul je vroeg of laat scheurtjes ontdekken in de muren en het plafond van je nieuwe woning. Misschien kun je ze als handige doe-het-zelver makkelijk verdoezelen. Maar wat doe je als die scheurtjes groeien tot flinke barsten? En als je mooie huis uiteindelijk verzakt, als hele stukken in elkaar storten…?

Zo is het ook met de mens. Alles wat je bijvoegt, kan mooi ogen en indruk maken. Je lijkt te groeien en leren doe je inderdaad. Maar wat als jij de eerste scheurtjes voelt? Als jouw wereld barsten vertoont. Of als jij instort…?

In tegenstelling tot de fundering van een bestaande woning, kun jij je eigen basis altijd versterken.

{

Begin bij je basis,
je eigen fundering.

Persoonlijke ontwikkeling is een gezonde aanrader. Investering in jezelf is dapper en wijs. Maar alsjeblieft, begin bij je basis, je eigen fundering. Als die sterk staat, is alles mogelijk, kan niets meer stuk.

Later kun je toevoegen wat je maar wilt. Bovendien krijgt elke stap die je dan zet zoveel méér waarde.

Thuiskomen in jezelf begint bij de balans tussen hoofd en hart, tussen denken en voelen.

Als mens raak je uit balans door teveel denken en te weinig voelen. Minder denken is een moeilijke weg. Meer voelen – de weg naar binnen – herstelt je evenwicht. Dit is voelbaar als een bijzondere stilte, een innerlijke vrede. Net in deze stilte ontdek jij je werkelijke Zelf en je pure, onverstoorbare intuïtie. Thuiskomen in jezelf kan voor iedereen die kiest voor de wijsheid van het hart en het lef van de weg naar binnen.
In een van mijn volgende blogs ga ik dieper in op innerlijke balans en het thuiskomen in jezelf. Ook waarom dit voor iedereen van belang is en waarom mensen die worstelen met hooggevoeligheid er extra voordeel uit halen.

Roepen mijn woorden vraagtekens op, lees dan meer over wie en wat ik ben. Ik help al meer dan 19 jaar mensen op een diepgaande en snel voelbare manier, vrij van elk mentaal kader. Alles wat ik schrijf, zijn doorleefde woorden en woorden die ik zelf leef.

Wil je graag meer weten of heb je vragen, mijn deur staat altijd open. Je kunt me mailen of boek rechtstreeks een afspraak in mijn agenda voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Patrick Mundus:  Spiritueel & Energetisch Coach ~ Mensenmaker ☥ ~ Mentor ~ Ik help je te helen en te groeien van hoofd naar Hart tot Ziel ~ Ik werk met de Essentie voorbij de vorm.